tiistai 2. helmikuuta 2010

Pääsykoevinkkejä

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä jollekin! Realiteettinahan on ainakin oikiksen kohdalla, että sisäänpääsy on haastavaa ja vaatii töitä. Mahdotonta se ei kuitenkaan todellakaan ole ja kenellä tahansa on mahdollisuus päästä!

image

1. Etsi itsellesi sopiva opiskelupaikka. Vaikka koti voisi olla houkuttelevin paikka, kannattaa miettiä tarkaan, että onko se oppimisen kannalta kuitenkaan hyvä. Itse menin heti kirjojen ostamisen jälkeen kirjastoon ja istuin lähes saman pöydän ääressä melkein joka päivä loppukevään ajan. Välillä yrittäessäni lukea kotona korvatulpat päässä ja vaikkei kotona ollutkaan ketään muita, huomasin että kirjastossa keskittymiseni oli aivan erilaista kuin kotona lukiessa.

2. Tee suunnitelma lukuajasta. Kevät menee ohi mielettömän nopeasti, joten aloita lukeminen heti ja älä kertaakaan priorisoi muuta sillä perusteella, että “on vielä aikaa”. Frankly my dear, sitä aikaa ei ole liikaa.

3. Korvatulpat ovat aika ehdottomia, kokeile edes!

4. Käytä yliviivaustusseja apuna. Mieti eri tapoja, joilla niitä voisit käyttää. Itse käytin eri värejä laeille, erittäin tärkeille kohdille, tärkeille kohdille ja käsitteille. Viimeisillä lukukerroilla otin mukaan uuden värin, jolla sitten sotkin kaikki sellaiset kohdat, jotka tuntuivat jääneen vähemmälle huomiolle.

5. Tee lukemisesta säännöllistä, koska hyvästä rytmistä tulee nopeasti sinulle rutiini eikä enää tunnukaan siltä, että olisi kivempi olla tekemässä jotain muuta. Tee edes jonkinlainen suunnitelma, se, että päätät lukea aina sen ollessa mahdollista, ei ole suunnitelma. Omalla kohdallani toimi parhaiten, että luin joka päivä tietyn ajankohdan. Joillain voi toimia lukemisen aikataulutus, mutta omalla kohdallani se ei ollut hyvä tapa, sillä luin hyvin eri nopeuksilla. Tämä johtuu siitä, että luin kirjan yleensä ensin nopeasti ja sitten vähän hitaammin tehden samalla erilliselle paperille tarkkaa sisällysluetteloa.

image

6. Kevään aikana prioriteettina on sisäänpääsy. Ole itsekäs muiden pyytäessä sinua tekemään asioita tms.!

7. Huonoja lukupäiviä tulee kaikille. Älä anna niiden masentaa! Itselläni meni usein viikonloput aika huonosti, koska kirjasto alkoi olemaan viikonloppuisin kiinni loppukeväällä. Huonon päivän jälkeen koko tilanne tuntuu toivottomalta, mutta älä luovuta, mitään ei ole vielä menetetty!

8. Jokainen lukee eri tyylillä ja aivan eri määriä. Älä anna muiden puheiden lannistaa ja vaikka kirjastossa olisikin se joku, joka ei pidä taukoja ja istuu paikallaan 12 h, muista, ettei lukemisen määrä kuitenkaan ole suhteessa sisäänpääsyyn. Löytyy valitettavan paljon henkilöitä, jotka lukevat uskomattomia määriä, mutta eivät onnistu pääsemään sisälle tiedekuntaan – on kyseessä sitten se, ettei onnistu “näkemään metsää puilta” tai ettei hermot enää kestä.

9. Tee tauoilla jotain kivaa ja rentouttavaa, unohda kirjat kokonaan! Itse kävin usein esim. pikashoppailemassa mennessäni kirjastosta valmennuskurssille. Kirjastossa pidin taukoja aina kun siltä tuntui ja yleensä tällöin kävin ulkona ja puhuin puhelimessa kavereiden kanssa.

10. Aijoo, vielä se yksi yllättävä kohta, joka tuntuu jakavan oikkarit; oma mielipiteeni on, että vappua voi hyvin viettää ja seuraavan aamupäivän voi viettää bongailen viininpunaisia haalareita kaivarissa! Seuraavan päivän iltapäivällä kuitenkin jo kirjat kiltisti käteen haalarit mielessä! :)

Lisää vinkkejä tulossa kevään myötä, jos ne kiinnostavat!

2 kommenttia:

  1. miksi sulla on myös finlands lag? eikai sitä tarvitse? :) pelottavan näköinen mahdolliselle pyrkijälle! :O

    VastaaPoista
  2. Ruotsinkielinen lakikirja on lainassa; opiskelen nimittäin osittain ruotsiksi. :)

    VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails